Венецуела може да си сътрудничи със САЩ на Обама
Венецуела може да си сътрудничи със САЩ на Обама / снимка: БГНЕС

Венецуела може отново да си съдейства със САЩ за операции за борба с наркотиците, след като новоизбраният президент Барак Обама встъпи в длъжност, предаде АФП.

Венецуела прекрати сътрудничеството си с американската Агенция за борба с наркотиците през 2006 г., като я обвини в прикритие за шпионска дейност. „Можем да пренапишем споразумението с Агенцията“, ако тя зачита суверенитета на Венецуела, подчерта президентът на страната Уго Чавес. През 2006г.

Уго Чавес нарече президента Джордж Буш „дявол“ пред ООН, но заяви, че „е готов да работи с новото правителство на САЩ“. Връзките между двете страни „ще се подобрят“ с избирането на Обама, каза Чавес. „Чувствам ветровете на промяната“. Венецуелският президент изрази готовност да обсъди и други въпроси с представители на Вашингтон, включително енергията, „борбата срещу тероризма и международната престъпност“.

Въпреки напрегнатите отношения между ляво настроения Чавес и администрацията на президента Буш, довели до изгонването на посланиците на двете страни, САЩ остават най-големият купувач на венецуелския петрол, който е най-важния експортен продукт на страната. Венецуела е четвъртият най-важен доставчик за САЩ, след Канада, Саудитска Арабия и Мексико. В средата на септември Буш посочи Венецуела, Боливия и Бирма като три държави, които не са изпълнили задълженията си за борба с търговията с наркотици, но не наложи ограничения на помощите.