Великобритания ще създаде списък със собствениците на офшорки
Великобритания ще създаде списък със собствениците на офшорки / Guliver/Getty Images

Британската полиция скоро ще може да узнава самоличността на притежателите на офшорни компании в някои страни от типа "данъчен рай", пише АФП. Това обяви днес премиерът Дейвид Камерън, който сам е обект на критика заради участието си в управлението на семеен офшорен фонд, разкрито в рамките на изтеклите "Панамски документи".

Великобритания ще създаде списък, който разкрива самоличността на хора, облагодетелствани от такива инвестиции, дори и те да не са на тяхно име.

Никой не потърсил "Мосак Фонсека" за разследването на офшорните дейности

Пред долната камара на парламента в Лондон, Камерън заяви, че на създаването на регистъра са се съгласили всички бивши и настоящи британски територии, с изключение на островите Ангуила и Гърнси.

Сред съдействащите са Каймановите острови, Британските Вирджински острови, както и други популярни данъчни дестинации. Информацията в т.нар. регистър на облагодетелстващата собственост обаче няма да е публична, а ще е достъпна само за органите на властта.

Британският премиер се защити за "Панамските документи"

"За пръв път британската полиция и правоохранителни органи ще могат да видят пряко кой притежава и контролира всяка (офшорна) компания… Няма съмнение, че в някои от тези протекторати и държави се случват много лоши неща", заяви Камерън.

Неправителствената организация "Оксфам", фокус на чиято дейност е борбата с бедността, смята, че действията на правителството не са достатъчни.

Какво губи британският премиер след разкритията на "Панамските документи"

"Премиерът е казвал, че слънчевата светлина е най-добрият дезинфектант срещу корупция", но ако регистърът не е публичен, "ще е невъзможно за по-широката общественост, особено за хората в най-бедните страни в света, да търсят отговорността на бизнес компании и правителства", гласи позиция на организацията.

Днешната поява на Камерън в парламента е първият случай, в който той застава пред депутати, след като стана ясно, че е взел участие в офшорен фонд на Бахамските острови, създаден от покойния му баща.

Камерън е продал дяла си в компанията преди да стане премиер през 2010 г.

Източник: БГНЕС