Великобритания ще проведе референдум за нова избирателна система
Великобритания ще проведе референдум за нова избирателна система / снимка: Reuters

Великобритания планира да проведе референдум на 5 май 2011 г., за да реши дали да премине към алтернативна избирателна система, която да замени досегашния модел, съобщи вицепремиерът Ник Клег, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че правителството ще намали на броя на депутатите в парламента от 650 на 600, с което ще спести 12 милиона паунда, и ще уеднакви размера на избирателните райони.

Според наблюдателите референдумът може да скара коалиционните партньори, но за либералдемократите на Клег той е минимална отстъпка за участието им в правителството.

Традиционната британска избирателна система, която облагодетелства двете големи партии, се основава на относителното мнозинство. За депутат се избира този кандидат, който е събрал повече гласове от съперниците си в даден избирателен район. Моделът заимства термин от конните надбягвания - печели този, който е "с една глава напред" на финала (first-past-the-post).

При алтернативната избирателна система, заимствана от австралийската, избирателите могат да подреждат кандидатите по предпочитания. Всеки, който получи над 50 процента на първия тур, е избран, пише БТА. Ако това не се случи, кандидатът с най-малко гласове се елиминира, а вторите предпочитания  на неговите избиратели се разпределят между останалите кандидати. Това продължава, докато един кандидат не получи 50 процента от гласовете.