Великобритания ще преразгледа ограниченията за българи
Великобритания ще преразгледа ограниченията за българи / netinfo

Великобритания ще преразгледа мерките, ограничаващи българи и румънци да работят в страната до края на тази година, сочат официални документи.

Когато двете страни се присъединиха към Европейския съюз през януари, Великобритания ограничи броя на нискоквалифицираните работници, които бе приела на своя територия на 20 хил. души, въпреки че преди три години прие политика на отворени врати за новите членки на ЕС като Полша.

Ограничен брой хора от двете бивши комунистически страни в други категории, включително студенти и тесни специалисти, получиха право да отидат на Острова. Но мерките предстои да бъдат преразгледани, след като документи на вътрешното министерство предполагат създаването на нов миграционен форум, в който да вземат участие представители на индустрията, полицията и местните власти.

Британският министър на имиграцията Лиам Бърн заяви, че форумът ще помогне на правителството “да се вслуша и в други гласове преди да бъде определена емиграционната политика”. Броят на пристигналите в страната имигранти, особено от Полша, предизвикаха яростни статии във десните вестници, които твърдят, че те вземат работата на англичаните. Представители на бизнеса заявиха, че чуждестранните работници помагат на икономиката. Сведения от последния месец сочат, че близо 8 хил. българи и румънци са пристигнали във Великобритания през първите три месеца на т.г. плюс още 2400 сезонни работници.

За сравнение през 2004г. 600 хил. източноевропейци заляха страната.