Великобритания разкрива част от архивите си с истории за НЛО
Великобритания разкрива част от архивите си с истории за НЛО / netinfo

Великобритания публикува в интернет материалите по 19 случая за сигнали за НЛО от Националния архив, обхващащи пеирода 1986-1992 г., съобщава АФП.

В 1500-те страници има и не малко свидетелства, които очевидно са плод на заблуда у очевидците или преувеличения. Все пак няколко от тези случаи остават необяснени. Такъв е инцидентът с пилота на "Алиатлия" Акиле Дзагети. Той извършвал полет между Милано и Лондон на 21 април 1991г., когато летящ предмет преминал през зрителното му поле. Оказало се, че той е забелязан и от втория пилот. Дзагети веднага се обадил в контролната кула и попитал диспечера, който водел неговия полет, дали е видял нещо необичайно. Той му отговорил, че е забелязал неизвествен обект на 10 морски мили зад тях. При разследването била отхвърлена хипотезата, че виденият обект е бил ракета. В същото време обаче той така и не е бил идентифициран.

На 17 юни 1991г. четирима пътници от полет 737 на Дан Еър по направление Хамбург видели обект без крила, който минал от лявата страна на самолета. В доклада на Агенцията за гражданска авиация се казва, че обектът е трябвало да е много близо до самолета, за да бъде видян от пътниците.

Месец по-късно екипажът на Боинг 737 на Британия Еъруейз, който се готви за приземяване на летище "Гетуик", забелязва малък черен предмет с форма на ромб, който преминава като стрела на около 90 м. вляво от самолета. Радарът на летището също засича обекта, като според изчисленията, скоростта му е била около 190 км. /ч. Веднага след това предметът ицзчезва. Подозренията, че става дума за балон-сонда, не се потвърждават и проведеното разследване не установява какъв е бил обектът. Това е втората партида документи за НЛО, която британската армия прави публично достояние тази година.

Според Дейвид Кларк, който работи с Националния архив, през следващите години ще бъдат публикувани общо около такива 160 досиета. Повечето от тях се оказват обясними и очевидно им липсва всякаква тайнственост. Като случаят от ноември 1992г. когато чиновник се обажда в министерството на отбраната и подава сигнал за странен обект с ярки отблясъци, който бавно се спуска над "Риджънт`с парк" в Лондон. При по-подробен разпит става повече от ясно, че въпросният предмет е всъщност хвърчило, допълва БГНЕС.