Великобритания продължава да е световна сила, категоричен е британският премиер
Великобритания продължава да е световна сила, категоричен е британският премиер / снимка: Reuters

Великобритания може да остане световна сила въпреки възхода на нови икономически гиганти като Китай, но само ако реши икономическите си проблеми. Това се казва в предварително оповестени откъси от реч на британския премиер Дейвид Камерън,
цитирани от АП.

В предвидена за довечера външнополитическа реч на годишния банкет на кмета на Лондон Камерън ще отхвърли идеята, че възходът на нови икономически сили означава, че Великобритания „се измъква извинително от световната сцена". „През първите си шест месеца като премиер видях една Великобритания в центъра на всички големи дискусии. Затова отхвърлям тезата за упадък", се казва в предварително оповестените от канцеларията на Камерън откъси от речта му.

По данни на Международния валутен фонд Великобритания е шестата по големина икономика в света след САЩ, Япония, Китай, Германия и Франция. Камерън планира да отбележи, че Великобритания има „силна комбинация от активи", включително четвъртия по големина военен бюджет в света, „жизнено и толерантно общество" и насочена навън икономика.

Камерън ще изтъкне, че намаляването на националния дълг е основен приоритет, защото „икономическата слабост у дома се превръща в политическа слабост в чужбина", пише БТА.

Правителството на Камерън обещава да съкрати държавните разходи с 81 млрд. лири (128 млрд. долара) през следващите четири години за намаляване на дълга. Срещу плана се противопоставят студенти, служители в държавния сектор и други категории от населението, които ще бъдат засегнати от съкращенията.