Великобритания прекратява сътрудничеството си с Русия по обмена на военна информация
Великобритания прекратява сътрудничеството си с Русия по обмена на военна информация / снимка: Reuters, архив

Великобритания ще прекрати сътрудничеството си с Русия за размяна на военна информация по линия на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. Това заяви в парламента британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, предаде ИТАР-ТАСС.

Той припомни, че през 2007 г. Москва обяви, че престава да изпълнява задълженията си по договора. Великобритания е продължила да изпълнява задълженията си и заедно със съюзниците си от НАТО и с другите държави, участнички в договора, е полагала усилия да покани Русия на преговори, за да се търси взаимоизгодно решение. Тези усилия обаче не са донесли успех. Когато 29 страни изпълняват задълженията си, а една - не, това не може да продължава неопределено дълго време, подчерта министърът.

Преди три дни САЩ първи съобщиха, че спират да изпълняват задълженията си по договора, който определяше лимити на въоръженията и предвиждаше и размяна на военна информация, предава БТА. Примерът на САЩ са последвали четиринайсет държави от НАТО, включително Германия, предаде ДПА.

През 2007 г. Русия реши, че договорът не отговаря на новите политически реалности, тъй като към него не са се присъединили Литва, Латвия и Естония, и обяви, че замразява членството си в договора. Като един от проблемите от гледна точка на Русия тогава бе посочено и намерението на САЩ да разположат свои бази в Румъния и България.

Междувременно Франция настоява за сътрудничество с Русия в сферата на европейската система за противоракетна отбрана (ПРО) и смята за неуместно да се създава напрежение в свързания с това диалог, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на говорителя на френското външно министерство Бернар Валеро. "На срещата на високо равнище на НАТО в Лисабон през 2010 г. ние решихме да работим заедно с Русия по въпросите на противоракетната отбрана и на европейската сигурност", заявил Валеро на брифинг в Министерството на външните работи на Франция.

"За нас диалогът и сътрудничеството с Русия по въпросите на ПРО са приоритет", подчертал той.

Париж смята, че създаването на напрежение по проблемите на европейската ПРО не е от полза на замесените в това страна. Студената война свърши, заявил Валеро. Според него с Русия трябва да се води диалог "в духа на партньорството, доверието и сътрудничеството".

Изявлението на Бернар Валеро вероятно бе направено във връзка с обявените от руския президент Дмитрий Медведев в сряда мерки в отговор на продължаващото изпълнение на плановете на САЩ за създаване на система за ПРО в Европа. Медведев освен това подчерта, че неговата страна е готова за диалог и сътрудничество, но "единствено чрез създаването на ясна правова база" за такова сътрудничество, посочва ИТАР-ТАСС.