Великобритания: Пакистан не е свързан с атаките в Мумбай
Великобритания: Пакистан не е свързан с атаките в Мумбай / снимка: БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Милибанд е на мнение, че Пакистан не е организирал атаките в Мумбай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това противоречи на твърденията на индийското правителство, че държавните служби на Исламабад стоят зад атентатите, отбелязва агенцията.

"Публично съм изразявал мнението си, че според мен атаките не са организирани от Пакистан. Важно е това да се повтори още веднъж," каза Милибанд на пресконференция.

Той добави, че без съмнение нападенията са извършени от хора, дошли от Пакистан и затова Исламабад трябва да залови екстремистите, действащи на територията на страната, като ислямистката групировка Лашкар е тайба, обвинявана за нападенията.

"Важно е какъв подход ще възприеме Пакистан към тази организация и опасността, която тя представлява," добави Милибанд.

Британският външен министър похвали Индия за зрелостта и мъдростта, която е проявила при атаките в Мумбай, визирайки решението на Делхи да предприеме дипломатически, а не военни действия.

Индия изразява все по-голямо недоволство от това, че Пакистан, според нея, не предприема сериозни действия срещу виновните за атентатите в Мумбай. 179 души бяха убити при нападенията, припомня Ройтерс.