Великобритания може да изпрати още 2000 войници в Афганистан
Великобритания може да изпрати още 2000 войници в Афганистан / снимка: БГНЕС

Великобритания може да изпрати още 2000 войници в Афганистан следващата година в отговор на очаквана молба по този въпрос от новоизбрания президент на САЩ Барак Обама, предаде Би Би Си, цитирана от ДПА и БТА.

Британската медия съобщи, че министри обсъждат изпращане на подкрепления в Афганистан, след като афганистански лидери ги помолили за това.

Британското правителство обаче обяви вчера след срещата в Лондон между премиера Гордън Браун и афганистанския президент Хамид Карзай, че числеността на войските не е била тема на разговорите. "При нас не е постъпвало искане за изпращане на подкрепления", съобщи източник от британското министерство на отбраната, цитиран от Франс прес. "Числеността на нашия контингент е обект на постоянен анализ, но засега няма никакви планове броят на войниците да бъде увеличен", подчертал източникът.

Великобритания, която е втората страна с най-голям контингент в Афганистан - около 8000 военни, неколкократно е посочвала, че би искала други страни членки на НАТО да изпратят още войски.

Министерството на отбраната съобщи, че не е получавало искане за изпращане на допълнителни войски.