Великобритания има опасно големи запаси от плутоний
Великобритания има опасно големи запаси от плутоний / netinfo

Великобритания е натрупала запас от над 100 000 тона плутоний - количество, достатъчно за 17 000 бомби като тази, сринала през 1945 г. японския град Нагасаки, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира доклад на висшата британска научна институция - Кралското общество.

Отровните запаси са били удвоени през последното десетилетие. Плутоният идва главно от преработка на отработено ураново гориво от ядрените централи, за да спре натрупването, трябва да спре и тази практика, казват учените. Плутоният е един от най-радиотоксични материали. Получава се при преработка на изразходваното ураново гориво от АЕЦ, за да се получи уран за повторна употреба.

Учените са обезпокоени опасното вещество да не попадне в лоши ръце. Само над шест килограма плутоний са използвани за бомбата, която изравни със земята Нагасаки, цитира Ройтерс един от основните автори на доклада Джефли Болтън.

Предупрежденията идват в момент, когато британското правителство води обществени консултации дали да се строят нови АЕЦ, които да сменят остаряващите атомни централи, осигуряващи 20 процента от електричеството във Великобритания. Поради остаряване до 15 година ще бъдат затворени 14 от общо 15 централи.