Великобритания експулсира израелски дипломат
Великобритания експулсира израелски дипломат / снимка: Reuters

Великобритания съобщи, че експулсира израелски дипломат заради използването на фалшиви британски паспорти от предполагаемите убийци на командир на Хамас, убит в Дубай, предадоха световните агенции.

Министърът на външните работи Дейвид Милибанд заяви пред парламента, че има убедителни основания да се смята, че Израел е отговорен за злоупотребата в този случай с британски паспорти. Милибанд е поискал уверения, че Израел няма отново да злоупотреби с британски паспорти.

По думите на Милибанд действията на Израел са изложили британски граждани на риск и показват "дълбоко незачитане" на суверенитета на Великобритания. Фактът, че Израел е дългогодишен съюзник, поддържащ близки бизнес, лични и политически контакти с Великобритания "добавя обида към щетите" в този случай, заяви Милибанд.

Израелският посланик във Великобритания Рон Прозор посочи, че страната му е "разочарована от решението на британското правителство", но потвърждава ангажимента си да поддържа отношения "от взаимно значение" с Лондон.

Дубай обвини израелското разузнаване Мосад, че е убило на 20 януари Махмуд ал Мабхух. Групата, подготвила и извършила убийството, е използвала подправени паспорти на няколко европейски страни, за да влезе в Обединените арабски емирства. Дванайсет от фалшивите лични документи са британски, пише БТА.

Израел отказа да потвърди или да отрече твърденията, че е замесен в случая.

По данни на британската преса експулсираният израелски дипломат бил официален представител на Мосад в Обединеното кралство. Той напуснал Острова още вечерта преди информацията за експулсирането му да бъде оповестена, посочва ИТАР-ТАСС. Според медиите дипломатът бил официален представител, но не таен агент. Той не е извършвал разузнавателна дейност под дипломатическо прикритие.

Според информация на Франс прес на 12 март френското правосъдие също е започнало предварително разследване за използването на четири фалшиви френски паспорта при убийството на Мабхух.