Великобритания е подписала меморандум за юридическо сътрудничество с Либия
Великобритания е подписала меморандум за юридическо сътрудничество с Либия / netinfo

Великобритания заяви снощи, че е подписала спогодба за съдебно сътрудничество с Либия, но тя няма непосредствено да доведе до прехвърляне в Либия на осъдения за атентата над Локърби Абдел Басет Али ал Меграхи, за да доизлежи доживотната си присъда, предаде Ройтерс.

Канцеларията на премиера Тони Блеър отрече твърденията, че Меграхи се прибира вкъщи.

Говорител на Блеър каза пред журналисти на срещата на Г 8 в Германия, че това не е вярно, след като новината за меморандума породи спекулации за предстоящото репатриране на Меграхи.

"Отделно ние обсъждаме меморандум за разбирателство с Либия, но той няма да засегне този случай", уточни той.

Меграхи беше осъден през януари 2001 г. от шотландски съд на доживотен затвор за взривяването на самолет "Боинг 747" на американската компания "Пан Ам" над над шотландското селище Локърби на 21 декември 1988 г. Тогава загинаха 270 души.

Меморандумът е бил подписан в либийския град Сирт на 29 май в началото на прощалната обиколка на Тони Блеър в Африка, но противно на обичайната практика, не е бил разгласен.

Форин офис съобщи, че меморандумът задължава двете страни да започнат преговори скоро и да ги приключат до година. Споразумението ще се отнася до сътрудничеството в наказателното, гражданското и търговското право, екстрадицията и трансфера на затворници.

Шотландският премиер Алекс Салмънд каза, че делото на Меграхи се преразглежда от шотландска инстанция, което би могло да доведе до връщането му за обжалване, но подчерта, че меморандумът за разбирателство няма отношение към този процеса.

През ноември 2003 г. най-висшата съдебна инстанция в Шотландия постанови, че Меграхи трябва да излежи най-малко 27 години от присъдата си, преди да може да бъде разгледан въпросът за евентуалното му условно освобождаване.

Говорител на британското външно министерство посочи, че меморандумът е бил подписан като част от процеса на нормализиране на отношенията с Либия. По думите му, документът не споменава Меграхи по име, но тъй като ще обхваща либийските затворници във Великобритания, неговият случай може да изникне на дневен ред на даден етап.