/ iStock/Getty Images
Великобритания планира да започне редовни тестове за Ковид-19 на цялото население, за да ограничи разпространението на вируса и да намали ограниченията, засегнали тежко страната, предаде Ройтерс.

Здравният министър Мат Ханкок каза, че правителството изпробва редица нови, по-бързи тестове, които могат да дадат моментален резултат и се надява те да бъдат въведени към края на годината.

Правителството на премиера Борис Джонсън беше подложено на тежки критики заради подхода си към борбата с пандемията. Критиците му заявяват, че се е забавило с въвеждането на карантина, както и със започването на тестове, които да покажат доколко се е разпространил вирусът.

Сега Великобритания има най-високата смъртност в Европа и най-тежкото свиване на икономиката сред страните с големи напреднали икономики.

"Масовите тестове на населението, при които ще превърнем в норма хората да си правят редовни тестове, което ще ни позволят да възстановим отново някои свободи, е голям проект на правителството", заяви Ханкок пред радио Би Би Си.

 

Той заяви, че националните изследователски лаборатории в Портън даун изпробват нови тестове на слюнката, за които не е нужно да се ходи в лаборатория, за да могат да предоставят по-бързи резултати. Той уточни, че се появяват нови технологии, които правителството купува и изпробва сега и процесът ще се ускори през останалата част от годината.

По време на пандемията правителството на Борис Джонсън беше критикувано, че обещава нови действия, въвеждането на които след това отнема много повече време от предвиденото, припомня Ройтерс.
БТА