/ iStock/Getty Images
Властите на Обединеното кралство въведоха задължителна двуседмична карантина за всички пристигащи от Испания. Това се посочва в изявление, публикувано в събота от Министерството на транспорта на Обединеното кралство.

„Гражданите, които се връщат от Испания, включително от испанските острови, от полунощ днес, 25 юли 2020 г., ще трябва да се самоизолират за две седмици, а Испания е изключена от списъка на държавите, с които са организирани въздушни коридори“, се казва в съобщението.

Над 16 милиона заразени по света с коронавирус от началото на пандемията

Причината за този ход е „значителна промяна през изминалата седмица“ в броя на заразените в Испания, която е една от най-популярните летни дестинации за британците, и в резултат на това намерението на Лондон да „ограничи всяко възможното разпространение на вируса във Великобритания“.

В тази връзка британското външно министерство не препоръчва пътуване до Испания, освен в случаите, когато това е абсолютно необходимо. На практика тази препоръка не забранява пътуването до Испания, но усложнява например сключването на застраховка за пътуване в чужбина.

СЗО обяви ново рекордно увеличение за денонощие на заразените с коронавирус по света

Испанското правителство смята, че ситуацията с разпространението на новия коронавирус в страната е под контрол, съобщи от своя страна пресслужбата на испанското външно министерство, коментирайки решението на Обединеното кралство да въведе отново двуседмична карантина за пристигащи от Испания.

"Испанското правителство смята, че ситуацията е под контрол", заяви министерството. "Испания е сигурна страна. "Ние уважаваме решенията на Великобритания, с чиито власти контактуваме“, допълват от министерството.
БГНЕС