/ iStock
Кралският монетен двор на Обединеното кралство ще емитира серия от три колекционерски монети по случай платинения юбилей от управлението на кралица Елизабет II, като за първи път те ще носят факсимиле на подписа на монарха, съобщи ITV.

Поредицата се състои от три сюжета. Първият показва отличията на кралицата, вторият е посветен на работата ѝ с благотворителни организации, а третият - на Британската общност на нациите - доброволна асоциация, която включва почти всички бивши британски колонии, владения и протекторати. Монетите ще могат да бъдат закупени от уебсайта на Монетния двор. Цените варират от 13 до 2865 паунда в зависимост от техниката на изпълнение.
  Елизабет II се възкачва на престола на 6 февруари 1952 г. на 25-годишна възраст, когато баща ѝ, крал Джордж VI, умира. Тази година тя отбеляза 70-ата си годишнина на престола и стана първият британски монарх, който празнува своя платинен юбилей.

По време на управлението на Елизабет II в Обединеното кралство се сменят 14 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Борис Джонсън. Медиите съобщиха, че 96-годишната кралица е вторият най-дълго управлявал монарх в историята, изпреварвайки краля на Тайланд Бхумибол Адулядей, управлявал 70 години и 126 дни между 1946 и 2016 г./
БГНЕС