/ iStock/Getty Images
"Великобритания ще намали числеността на въоръжените си сили от 76 500 на 72 500 души до 2025 г." Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолас при представянето в парламента на плана за укрепване на британските сили, така че те да могат да се справят с бъдещи заплахи, предаде Ройтерс.

"Въоръжените сили трябва да мислят и да действат различно. Те не трябва повече да са възприемани като сила, към която се прибягва в крайна нужда, а да станат по-присъсваща активна сила по света", заяви Уолас.

Петте най-мощни флота в света (СНИМКИ)

Той подчерта, че увеличаването на способността на армията да се разгръща и на нейните технологически предимства, ще означава, че по-голям ефект ще може да бъде постигнат с по-малко хора. Така че министърът е взел решение за намаляване на въоръжените сили на 72 500 души до 2025 г. от настоящите 76 500 души.

По-рано британското правителство представи проектите си за модернизация на армията, изправена пред нови заплахи, припомня Франс прес. Планът предвижда засилване на инвестициите в технологии за армията като дронове и в методите за водене на кибервойни, както и в космическите технологии.

Последният от тези сектори ще получи 6,6 милиарда лири за четири години, за да разработи мрежа от сателити за следене и разузнаване. Министерството на отбраната залага и на повече кораби и подводници.

Корпусът на кралските морски пехотинци ще стане нова единица, наречена Сили на командосите на бъдещето, които ще получат над 200 милиона лири преки инвестиции в идното десетилетие.

Тази единица ще бъде натоварена с военноморски операции и париране на заплахи на държавно ниво. На суша пък ще бъде разгърната бригада за специални операции, способна да действа дискретно във високорискова среда и да се разполага бързо в целия свят.

През ноември британският премиер Борис Джонсън обяви инвестиции в отбраната, които са най-високи от 30 години насам. Той спомена за допълнителни 24,1 милиарда лири за четири години в сравнение с бюджета през 2019 г. По този начин страна ще инвестира 190 милиарда лири в отбраната си четири години, което е 2,2 процента от БВП.
БТА