/ / iStock/Getty Images
Икономистите предупреждават, че пандемията от коронавируса ще опустоши брутния вътрешен продукт /БВП/, публичните финанси и заетостта. Прогнозите сочат, че в Обединеното кралство ще настъпи рецесия, която може да бъде по-лоша от тази по време на икономическата криза през 2008-2009 г.

Голяма част от икономиката е спряла тъй като повечето домакинства в Обединеното кралство са под карантина, а търговските улици са затворени, с изключение на основните магазини.

На Острова: Над 158 000 доброволци помагат в борбата с коронавируса

Песимистичният сценарий от 10 март беше, че БВП на Великобритания ще падне от върха до най-ниското си ниво с 5 на сто. Точно една седмица по-късно прогнозите са за 15-процентов спад.

„Ясно е, че сме в първите дни на голяма рецесия“, казва Пол Дейлс, икономист от „Капитал Икономикс”.

Социолози алармираха, че 5 на сто от хората във Великобритания са загубили работата си. Това увеличение на безработицата няма исторически прецедент, според проф. Джонатан Портес от „Кингс Колидж” Лондон.

Алан Монкс, икономист от „Джей Пи Морган смята, че „най - лошото тепърва предстои".

Всяко понижение на БВП в различни диапазони, прогнозирано сега от икономистите, ще опустоши публичните финанси в краткосрочен план. Публичните заеми са особено чувствителни към икономика, която се развива много по-лошо от очакваното.

Британците не знаят как да спазват въведената от днес национална карантина

Ако тези заеми достигнат примерно 200 милиарда британски лири или 9 на сто от БВП, това ще унищожи почти всички резерви, натрупани за десетилетия на икономии.

Експерти смятат, че едва след като епидемията отмине, ще се установи дали неизбежната рецесия ще доведе до по-високи данъци или подновяване на икономиите, за да се възстановят отново публичните финанси.
БГНЕС