/ Gulliver/Getty Images
Великобритания е на път да може да вдигне на 19 юли повечето от ограниченията заради COVID-19, заяви днес премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Според агенцията това е най-увереното досега изявление на британския премиер по повод дългоочаквания ден в кралството, наричан вече "Деня на свободата".

Британският премиер, чието правителство отново бе критикувано след оставката на здравния министър Мат Ханкок заради нарушение на рестрикциите, имаше надежда да отвори икономиката на страната още миналата седмица. Но увеличаването на броя на новите инфекции, главно с варианта Делта на коронавируса, го накараха да отложи датата за 19 юли.
"С всеки изминал ден за мен и за всички наши научни консултанти става все по-ясно, че е много вероятно на 19 май да сме в състояние да кажем, че това наистина е крайната точка и да можем да се върнем доколкото е възможно към живота отпреди COVID-19", каза Джонсън пред репортери.

Великобритания регистрира най-много нови случаи на коронавирус от февруари

Новият здравен министър Саджид Джавид каза, че би желал ограниченията да бъдат премахнати възможно най-скоро. Предшественикът му на поста Ханкок бе принуден да подаде оставка, след като вестник "Сън" публикува снимка как целува и прегръща своя съветничка в кабинета си, в момент, когато близкият контакт с друг човек извън членовете на домакинството все още се смяташе за нарушение на правилата.

Разследват как е изтекъл компроматът срещу бившия здравен министър на Великобритания

Британското правителство съобщи за близо 23 хиляди нови случая на коронавирус, но само трима починали, през последното денонощие. Вчера данните бяха съответно за почти 15 хиляди новозаразени и 11 починали.

Новите случаи на коронавирус във Великобритания нарастват от един месец, на фона на разпространението на варианта Делта. Смъртните случаи за денонощие обаче са не повече от 20 в страната, която е с една от най-напредналите ваксинационни кампании срещу COVID-19.

Над 44 милиона души - две трети от 66-милионното население на Великобритания, - са получили поне първа доза ваксина. Повече от 32 милиона от тези хора вече са напълно ваксинирани.
БТА