Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Кремъл търси достоен съперник на Владимир Путин на предстоящите през март президентски избори в Русия. Администрацията мисли да подбере жена за спаринг партньор на главния претендент, пише руският вестник "Ведомости", като се позовава на източници от Кремъл и близки до него експерти.
 
Според тях се разглеждат 5 до 7 женски кандидатури, включително 3 от партията "Справедлива Русия", четвърта сила в парламента. Това са Наталия Великая, оглавяваща Социалдемократическия съюз на жените, лидерът на Националния родителски комитет Ирина Волинец и Ирина Петеляева от ръководството на партията.
 
Друг източник, близък до президентската администрация, твърди, че е подбрана вече безпартийна жена. "Идеалният вариант" според него е радио и телевизионната журналистка Ксения Собчак, "демонстрираща образа на модерна млада жена с желание да се впусне в политиката".
 
Собчак е "умна, ярка, интересна, но не отговаря изцяло на образа на типичната руска жена; въпросът е дали тя ще се реши" на такава стъпка, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.
 
Участието на жена кандидат в руските избори от 2018 г. "ще разнообрази сценария и ще изгради поне някаква драматургия", разсъждава политологът Константин Калачов.
 
Засега сред най-реалните варианти е в кампанията да участва старата гвардия - лидерите на партиите от Държавната дума. Всеки друг кандидат би развил вече някаква дейност, смята обаче социологът Андрей Колядин.
 
Но евентуалното участие на жена кандидат ще привлече вниманието към президентските избори и ще покаже, че кампанията няма да има женомразки уклон, добавя той.
БТА