Вече и в България имало фабрики на смъртта
Вече и в България имало фабрики на смъртта / снимки: Sofia Photo Agency

Фабриките на смъртта, които произвеждат хероин и които доскоро имаше само в Афганистан, Турция и други далечни държави,сега се доближиха до Сърбия, твърдят сръбските медии. Има оправдани съмнения, че в България е отворена нелегална фабрика за производство на хероин, което показва, че дрогата все повече се промъква към сърцето на Европа.

Както твърди за белградския вестник „Прес" управителя на митниците в Димитровград Иван Стоименов, сръбските митничари са получили информацията за съществуващата възможност за фабриката за хероин от своите български митничари.

„Българските колеги, с които редовно разменяме опит и данни, неотдавна са конфискували нетипично количество хероин от полски гражданин, което е трябвало да стигне през Сърбия до Западна Европа. Наркотиците се били във вид на топчета и за разлика от другите задържани пратки са били свежи, което само по себе си говори, че в България има фабрика за хероин", твърди Стоименов.

Вероятно тя е се намира някъде в близост до границата с Турция, пише изданието.  Хипотезите за това са заради по-лесното набавяне на суровини, но би могла да бъде и близо до София, защото за производството на хероин е необходима сериозна лаборатория и апаратура.

Вече и в България имало фабрики на смъртта
netinfo

На контрабандата помага и глобалната криза, защото се появяват все повече наркокуриери - хора, които са останали без работа и правят опити да спечелят бързи пари. Между тях има хора от различни обществени категории, включително и фермери, които по заповед на наркобосовете, срещу парично възнаграждение пренасят с колитите си наркотици.

В последно време все повече наркотици се пренасят през така наречените зелени линии, през планинските пътища на границата с България, което става много по-лесно. „За това говори и стандарта на определени хора, които живеят до сръбско-българската граница, и за които се предполага, че се свързани с контрабандата на наркотици, защото те не могат да спечелят своя капитал от дребна контрабанда", казва още шефа на сръбската митница в Димитровград.

Има случай, когато изведнъж се появяват големи фирми с огромен капитал, който е невъзможно да се спечели за кратко време, и очевидно тук има пръст наркобизнеса, заключва в материала си сръбският вестник.