Вдовицата на Ясер Арафат, Суха Арафат, отрича да е замесена в корупция
Вдовицата на Ясер Арафат, Суха Арафат, отрича да е замесена в корупция / снимка: БГНЕС, архив

Суха Арафат, вдовицата на палестинския лидер Ясер Арафат, отхвърли обвиненията в корупция, след като туниски съд издаде международна заповед за арестуването й, предаде Франс прес. "Отхвърлям всички обвинения, цитирани в пресата, готова съм да представя документи. Поръчах на адвокат да ги представи", заяви по телефона от Малта Суха Арафат.

Вдовицата на палестинския лидер, който почина през 2004 г., заяви, че не знае за международната заповед за арест, че не е информирана за това от нито една международна организация.

Според туниски съдебен източник Суха Арафат е издирвана във връзка със случая с "Международната школа Картаген", която тя е основала през пролетта на 2007 г. заедно с бившата първа дама на Тунис Лейла Трабелси. "Тази школа е създадена в нарушение на закона: административните процедури са били нарушени заради лични интереси", уточнява източникът.

Създаването на международната школа Картаген, частна институция с обучение по френската образователна система от детската градина до гимназията, предизвика разногласия, тъй като доведе до затварянето на частното реномирано училище "Луи Пастьор-Буебдели".

"Още от 2007 г. нямам нищо общо с международната школа и разполагам с всички официални документи, които доказват, че съм отстъпила цялото си участие в школата на Асма Махджуб, племенница на Лейла", заяви Суха Арафат за АФП. Тя уточни, че "сумите, които е внесла в капитала на международната школа са от заем за 300 000 туниски динара, получени от туниска банка. "Изплатих част от заема и когато се отказах от участието си, ми върнаха само 30 000 туниски динара", допълни г-жа Арафат, цитирана от БТА.

При създаването на школата, през пролетта на 2007 г., Суха Арафат живее в Тунис, където предната година е получила гражданство. По-късно, след конфликт с тогавашната първа дама на Тунис, Суха Арафат е лишена от гражданство и депортирана от страната.

Сега вдовицата на Ясер Арафат живее в Малта. Тя заяви, че е много учудена от обвиненията, отправени й от новите туниски власти, и каза, че преди време тя всъщност е станала жертва на туниския диктаторски режим, предаде ДПА.