Вдовицата на Литвиненко отрече той да е работил за британското разузнаване
Вдовицата на Литвиненко отрече той да е работил за британското разузнаване / Снимка: БГНЕС
В интервю за агенция Асошиейтед прес вдовицата на убития в края на миналата година бивш руски таен агент Александър Литвиненко – Марина, отрече съпругът й да е работил за британското разузнаване.

В четвъртък на пресконференция в Москва Андрей Луговой, бивш руски таен агент, обвинен от Лондон в отравянето на Литвиненко с радиоактивната субстанция полоний 210, каза че последният е бил британски таен агент. "Луговой ще направи всичко, за да се защити", заяви пред Асошиейтед прес Марина Литвиненко.

Вдовицата на Литвиненко призна, че съпругът й е извършвал разузнавателна работа в полза на британски бизнесмени, но увери, че никога не е работил за британското външно разузнаване. Марина Литвиненко обяви, че би предявила към Луговой едно единствено обвинение и то е, че именно той е убил съпруга й. Тя допълни, че Луговой самият е нямал личен мотив да извърши това престъпление, но го е направил от името на руската държава.

"Луговой не беше враг на съпруга ми, но Александър беше убит с полоний 210, а да купиш това радиоактивно вещество не е никак лесно. Не e лесно да се сдобиеш с него. Това означава, че само държавата стои зад това отравяне", каза Марина Литвиненко.

Вдовицата на Литвиненко се съгласи да даде интервюто за Асошиейтед прес още в петък, но при условие, че то ще бъде излъчено през уикенда, като част от рекламната кампания на книгата Алекс Голдфарб "Смъртта на дисидента", посветена на убийството на Литвиненко. Самият Голдфарб, също като Марина Литвиненко, е уверен, че твърденията на Луговой, изречени в четвъртък, са абсурдни.