Вдовицата на екзекутирания Джан Сон-тхек запазва силните си позиции в КНДР
Вдовицата на екзекутирания Джан Сон-тхек запазва силните си позиции в КНДР / БГНЕС

Сестрата на покойния севернокорейски лидер Ким Чен-ир - Ким Кьон-хи, беше включена в комисията по погребението на виден член на Политбюро на Корейската трудова партия, независимо че нейният съпруг Джан Сон-тхек бе екзекутиран в четвъртък по обвинения в държавна измяна, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на медиите в Пхенян.

Освен това в неделя севернокорейските телевизии излъчиха филм, прославящ постиженията на новия държавен ръководител Ким Чен-ун; в кадри от кинохрониката бе показана и Ким Кьон-хи, за чиято съдба не се знаеше нищо от септември насам. Според чуждестранни наблюдатели тези факти показват, че лелята на сегашния лидер Ким Чен-ун е запазила позициите си в политическата йерархия на страната.

Ким Кьон-хи бе нареждана сред най-влиятелните дейци в КНДР, отбелязва БТА. Нейният съпруг Джан Сон-тхек доскоро бе заместник-председател на Националния комитет за отбрана, завеждащ организационния отдел на ЦК на Корейската трудова партия, един от най-важните хора в държавното управление на Северна Корея.

Той бе осъден на смърт за "контрареволюционна, антипартийна и фракционна дейност", посочва ИТАР-ТАСС.