Вдовицата на Арафат е сигурна, че той не е починал от естествена смърт
Вдовицата на Арафат е сигурна, че той не е починал от естествена смърт / Gulliver/Getty Images

Вдовицата на историческия палестински водач Ясер Арафат каза в телефонно изявление за Франс прес, че е убедена, че той не е починал от естествена смърт. "Продължавам да съм убедена, че мъченикът Арафат не е починал от естествена смърт", заяви Суха Арафат от Париж, ден след като беше съобщено, че френски експертен доклад отхвърля тезата за отравяне на палестинския лидер и подкрепя по-скоро тази за естествена смърт.

"Абсолютно нелогично е французите да не открият нищо", каза тя, акцентирайки върху противоречивите заключения на швейцарските и френските експертизи въз основа на анализи на едни и същи проби от тленните останки на Арафат.

"Изключително изненадана съм, че френският медицински доклад, който ми предадоха, се свежда до четири страници", отбеляза Суха Арафат, припомняйки, че докладът от швейцарската лаборатория, огласен през ноември, е съдържал цели 108. Искам да продължа, докато стигна до истината, добави тя.

Френските и швейцарските експерти установиха едно и също неестествено високо количество полоний в изследвания материал, но стигнаха до противоположни заключения, казаха Суха Арафат и нейният френски адвокат Пиер-Оливие Сюр, цитирани от БТА.

Според французите установените големи дози се обясняват с присъствието на естествено радиоактивния газ радон във външната среда, докато швейцарците отхвърлиха тази хипотеза, допълниха Суха Арафат и адвокатът й.