Вдигат заплатите на висшите държавни служители в Ирландия
Вдигат заплатите на висшите държавни служители в Ирландия / netinfo

Ирландското правителство прие предложенията на независима експертна комисия за повишаване на заплатите на висши държавни служители и на университетски ръководители. Повишенията варират от 4 до над 30 процента и ще бъдат реализирани на три етапа до 2009 година.

Заплатата на министър-председателя се вдига с 14 на сто и става 310 хиляди евро годишно. Главният секретар на министерския съвет ще получава 303 хиляди, вицепремиерът - 270 хиляди, а министър - 240 хиляди евро.

Върховен съдия се изравнява по заплата с премиера, а главен прокурор - с вицепремиера. Вицепремиерски заплати ще се полагат и на четирима ректори на университети в Дъблин, Корк и Голуей.

Шефът на полицията получава увеличение от 14,7 на сто и годишното му възнаграждение ще бъде 250 хиляди евро. Повишенията при висшите военни са между 4 и 9 процента, при което заплатата на началник щаб на вид въоръжени сили става 220 хиляди евро, на генерал-майор - 143 хиляди и на бригаден генерал - 130 хиляди евро.

Опозиционните партии в парламента критикуват най-вече големите заплати на правителството, като изтъкват, че президентът на САЩ получава 280 хиляди, а британският премиер - 268 хиляди евро годишно. Мотивировката на експертната комисия е, че възнагражденията в държавната администрация са изостанали в сравнение с частния сектор.