Ватиканско „гей лоби” принудило Бенедикт XVI да отстъпи папския престол
Ватиканско „гей лоби” принудило Бенедикт XVI да отстъпи папския престол / снимкa: Reuters
Ватиканско „гей лоби” принудило Бенедикт XVI да отстъпи папския престол
61791
Ватиканско „гей лоби” принудило Бенедикт XVI да отстъпи папския престол
  • Ватиканско „гей лоби” принудило Бенедикт XVI да отстъпи папския престол

Оставката на Папа Бенедикт XVI вероятно е била повлияна от „властни лобита” във Ватикана, включително такова на хомосексуални свещеници. Това пише италианския вестник „Ла Република”, според който миналия април, папата е наредил на трима от най-приближените си кардинали да направят тайно проучване, за да разберат подробностите зад скандала Ватилийкс. Заключенията, до които е стигнало разследването на кардиналите Хулиан Еранс, Йосеф Томко и Салваторе ди Джорджи, са потвърдили медийното впечатление, че в Светия престол цари атмосфера на раздор поради лични съперничества и кариеризъм, коментира ирландското издание „Айриш Таймс”.

„Ла Република” добавя, че скандалът с педофилията сред католическите кардинали вероятно ще стане основната коментирана тема в обществото по време на Конклава, който ще бъде свикан през март за да избере нов папа.

Според „Айриш Таймс” „репортажите на италианските журналисти често карат автора Дан Браун да изглежда като пълен аматьор”. Последната новина обсъждаща евентуален натиск от ватиканско „гей лоби” по темата за педофилията, е само последната интрига в най-малката държава в света. Сред най-коментираните детайли в тази история е очакването, че сред кардиналите, които ще присъстват на Конклава във Ватикана през март ще има най-малко трима, които са обвинявани в сексуалното малтретиране на деца. Те са белгиецът Годфрид Данийлс, ирландецът Шон Брейди и американецът Роджър Махони, срещу когото до момента има 129 оплаквания.

По-рано днес пък, отиващият си папа Бенедикт XVI изпрати един от най-приближените си подчинени - Монсиньор Еторе Балестреро, на нова длъжност в Колумбия. Въпреки настояването на ватиканския говорител Федерико Ломбарди, че трансферът на Балестреро в Южна Америка няма общо със скандалите във Ватикана, в Рим веднага се развихриха слухове по темата.

„Ла Република” също така коментира, че един от фаворитите за папския престол, ганаецът Питър Търксън, може да си е проиграл шансовете след като в свое интервю прави връзка между хомосексуалността и педофилията. Пред CNN, Търксън твърди, че в Африка има по-малка вероятност за педофилия сред свещениците, защото хомосексуалността е много по-голямо табу в африканските общества, отколкото в западните. Изказването веднага беше нападнато от британски епископи, които заявиха, че „няма никакви емпирични доказателства, които да показват каквато и да било връзка между сексуалната ориентация и малтретирането на деца”.

Това не е и първото полемично изказване на Търксън - преди седмица той каза, че „хората трябва да разберат, че законите за осъждане на смърт на хомосексуалните, които съществуват в много африкански държави, са свързани с традицията и хората трябва да проявят разбиране за това”.

Друг фаворит за папския пост е нигериецът Франсис Аринзе, който през 2003-а е заявил, че „модерното семейството е под обсада - страда от контрацепция, аборти, детеубийство, порнография, хомосексуалност и развод”. Изказването в университета Джорджтаун във Вашингтон принуди голяма част от аудиенцията да напусне лекцията.

Бразилският кардинал Жералдо Мажела Агнело обяснява, че „следващият папа ще бъде избран не заради възрастта си, нито заради произхода си, а заради способностите си да се справи с настоящите предизвикателства, включително скандала с педофилията и онези, които се стараят да го покрият”.