Ватикана подкрепи декриминализиране на хомосексуалността
Ватикана подкрепи декриминализиране на хомосексуалността / БГНЕС

Ватикана призова правителствата по света да декриминализират хомосексуалността, но обяви, че проекторезолюцията на ООН по въпроса стига твърде далеч, предаде Ройтерс.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви, че делегацията на Светия престол е изяснила позицията си в ООН късно вчера. Ватикана продължава да настоява да се избягват всички признаци на несправедлива дискриминация срещу хомосексуалисти и призовава държавите да премахнат наказателните присъди срещу тях, отбеляза Ломбарди.

Същевременно Светият престол отбелязва, че формулировката на декларацията, която 66 държави представиха в ООН, стига твърде далеч. Ватикана отбелязва категориите "сексуална ориентация" и "полова идентичност" в текста. Според Светия престол подобни формулировки може да създадат сериозна неяснота в правото. Основните притеснения на Ватикана изглежда са свързани с добре известните му опасения относно хомосексуалните бракове, отбелязва Ройтерс.

Поддръжниците на подкрепената от европейските държави декларация изтъкват, че хомосексуалността все още е наказуема в 77 държави, в седем от които със смъртна присъда. Сред тях са Иран, Саудитска Арабия, Судан и Йемен.