Ватикана може да замрази процеса на канонизация на папа Пий
Ватикана може да замрази процеса на канонизация на папа Пий / снимкa: БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети е казал на еврейски лидери, че сериозно обмисля да замрази процеса за обявяване за светец на неговия предшественик от периода на нацизма Пий Дванайсти, заяви еврейски лидер, цитиран от Ройтерс.

Някои евреи обвиняват Пий, който оглавява Римокатолическата църква от 1939 до 1958 г., че си е "затворил очите" за Холокоста, отбелязва агенцията. Според Ватикана той е работил неофициално, за да спаси много евреи от сигурна смърт по време на Втората световна война.

Равинът Давид Розен, начело на еврейска делегация, която се срещна с папата днес, заяви, че темата е била обсъждана в разговори след официалните обръщения. Член на делегацията помолил папата да не продължава с процеса на обявяване на Пий за "блажен" (последната стъпка към обявяване на дадена личност за светец), преди да бъдат отворени архивите на Ватикана. В отговор папата е заявил, че сериозно обмисля тази идея.

Ватикана отхвърли искането за незабавно отваряне на тайните архиви за Пий Дванайсти за годините на Холокоста, предаде Асошиейтед прес. Според Светия престол ще отнеме най-малко още шест години преди учените да могат да изучават архивите. Говорител на Ватикана заяви, че молбите за достъп до военновременните архиви са разбираеми. Той добиви, че каталогизирането на около 16-те млн. документа ще отнеме още шест-седем години.