Вашингтон ще поиска Виктор Бут да бъде екстрадиран в САЩ
Вашингтон ще поиска Виктор Бут да бъде екстрадиран в САЩ / netinfo

Районен съд в Ню Йорк обвини търговеца на оръжие Виктор Бут, който беше арестуван в Банкок, в заговор за продажба на оръжия на стойност милиони долари на колумбийската бунтовническа групировка ФАРК.

Прокурорът Майкъл Гарсия обяви, че ще поиска Бут да бъде екстрадиран в САЩ. ФАРК фигурира в списъка на САЩ с терористичните организации от октомври 1997 година.

Руският търговец е паднал в клопката на американски агенти, действали под прикритие, съобщи служител на Агенцията на САЩ за борба с наркотиците. По думите му агентите са успели да го заблудят, представяйки се за високопоставени партизански лидери от ФАРК, на която Виктор Бут от дълго време продавал оръжия. Американските агенти имали среща с Бут в хотел в Банкок за уреждане на последните подробности по прехвърлянето на пратка оръжия. Те обаче отишли заедно със свои тайландски колеги, които го задържали.

41-годишният Бут, който е роден в Таджикистан, беше издирван за нарушаване на оръжейното ембарго на ООН срещу няколко страни, главно в Африка. През 2000 година беше публикуван доклад на ООН, в който бе посочено, че Бут търгува с оръжие, произведено в заводи в Украйна, Молдова и България. Именно спецслужбите на България са предоставили част от информацията на ООН, отбеляза обаче докладът.