Вашингтон призовава Китай да не блокира санкциите срещу Иран
Вашингтон призовава Китай да не блокира санкциите срещу Иран / netinfo

Посланикът на САЩ в ООН Залмай Халилзад предупреди вчера Китай, че ще носи отговорността за провал на дипломатическото уреждане на кризата с Иран, ако попречи на ООН да наложи нови санкции на Техеран, съобщи Франс прес.

"Не смятам, че Китай ще иска да причини провал на дипломатическите усилия за решаване на този проблем", заяви Халилзад пред журналисти в ООН, коментирайки доклада на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ за иранската ядрена програма.

Белият дом обяви по-рано вчера, че САЩ ще поискат от ООН да наложи нови санкции срещу Техеран, тъй като докладът на МААЕ показвал, че Иран "продължава да предизвиква" света с ядрената си програма.

В публикувания вчера доклад МААЕ твърди, че Иран е постигнал "значителни успехи", като е разкрил естеството и размерите на оспорваната си ядрена програма, но това е

недостатъчно. Ислямската република освен това не проявява инициативност при сътрудничеството с МААЕ, отказва да изпълни искането на Съвета за сигурност на ООН да спре да обогатява уран и е увеличила броя на центрофугите за този процес на 3000, се посочва в доклада.