Вашингтон отхвърли крититики на Ахмет Давутоглу
Вашингтон отхвърли крититики на Ахмет Давутоглу / снимка: БГНЕС, архив

Държавния департамент на САЩ отхвърли критиките на турския външен министър Ахмед Давутоглу, който спомена за „операция срещу Турция”, имайки предвид оценката на базираната във Вашингтон Фрийдъм хаус, съобщи Тудей’с Заман.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф коментира определянето на Турция от Фрийдъм хаус по отношение на медиите като „несвободна”. По думите й „въпросът е много сериозен и съм съгласна с някои препоръки, свързани с него, или с някои анализи”. Така тя отговори на пресконференция на въпрос за критиките на турски официални лица към Фрийдъм хаус.

На въпрос как Вашингтон оценява ситуацията със свободата на медиите в Турция, Харф заяви, че САЩ са изразили своята загриженост за медийната свобода пред турски представители на властта и ще продължат да оказват натиск върху правителството в Анкара да отвори отново социалните мрежи, съобщава БГНЕС.

На Харф било казано за позицията на Давутоглу през уикенда, който коментира, че „този доклад е една операция, целяща промяна на оценките за Турция”. На това говорителката на Държавния департамент отговорила, че няма никаква операция и че може да се промени мнението на хората за Турция ако Анкара разблокира YouTube и не посяга на Twitter. "Според мен именно това кара хора от други места да кажат: „Най-вероятно свободата на словото не е голяма точно сега в Турция”, допълни Харф.