Вашингтон нарече битката за Кобане „ужасяваща”
Вашингтон нарече битката за Кобане „ужасяваща” / снимка: БГНЕС, архив

Битката за сирийския град, която се предава на живо от телевизиите по цял свят, е ужасяваща, заяви американската дипломация, подчертавайки, че това стратегическо място не бива да попада в ръцете на групировката "Ислямска държава", предаде АФП.

"Целият свят смята за ужасяващо да гледа в реално време случващото се в Кобане", каза говорителката на Държавния департамент Дженифър Саки пред журналисти, информирайки за телефонните разговори между държавният секретар Джон Кери и турския премиер Ахмед Давутоглу вчера и днес. "Със сигурност никой не иска да види Кобане да пада", каза Саки. Колегата й от Белия дом Джош Ърнест заяви, че правителството е крайно разтревожено за съдбата на мирните жители на града.

Главната ни цел е да попречим на "Ислямска държава" да си създаде неприкосновени убежища, каза Саки. Международната общност трябва да действа незабавно в защита на сирийския град Кобане, който е на път да бъде превзет от джихадистите от "Ислямска държава", заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

"Светът, всички ние, сме дълбоко разтревожени, че "Ислямска държава" е в състояние да завземе град, отбранявал се толкова храбро, но който е на път да се предаде. Длъжни сме да действаме сега", заяви в комюнике Мистура.

Международната общност трябва да защити Кобане. Тя не може да допусне още един град да попадне в ръцете на джихадистите, подчерта емисарят, според когото кюрдските бойци се бият с леко оръжие, докато хората на "Ислямска държава" разполагат с танкове и минохвъргачки.

Мистура приветства Турция за хуманитарните й усилия, след като прие 200 000 жители на Кобане. Без допълнителна международна помощ обаче положението ще е ужасяващо, предупреди той.

Иран разкритикува "пасивността на международната общност пред настъплението на групировката "Ислямска държава" срещу Кобане. Говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам изтъкна "необходимостта да се окаже подкрепа на сирийското правителство, за да се справи с терористите", предаде информационна агенция ИРНА.

САЩ, подпомогнати от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, нанесоха в понеделник и вторник общо девет въздушни удара в Сирия, пет от тях - близо до град Кобане, съобщи американската армия.

Със съдействието на Белгия Съединените щати извършиха четири въздушни удара в Ирак, посочи в комюнике Централното командване, което отговаря за американските сили в Близкия Изток и Централна Азия.

Едва 10% от въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия от август досега са дело на арабските държави и другите съюзници на САЩ, заяви пред АФП висш представител на американската армия.

От 8 август до 5 октомври американската авиация е нанесла 1768 въздушни удара, а останалите членове на международната коалиция - 195, посочиха високопоставени американски военни. Представителите на Пентагона подчертаха, че арабските и европейските партньори ще трябва да увеличат участието си в бъдеще.

Източник: БТА