Вашингтон на път да одобри хомосексуалните бракове
Вашингтон на път да одобри хомосексуалните бракове / www.sxc.hu, idman

Общинският съвет на Вашингтон одобри законопроект, разрешаващ хомосексуалните бракове. За да влезе законът в сила, е необходимо да бъде утвърден от кмета на американската столица, а след това - и от Конгреса, който има последната дума за законите във федерален окръг Колумбия.

Кметът на Вашингтон Ейдриън Фенти вече обеща да подпише закона, който може да влезе в сила най-рано през март. Текстът обаче се натъкна на ожесточена съпротива от страна на Католическата църква, която има силно влияние в агломерацията на американската столица. Тя настоява да бъдат внесени промени в законопроекта, които да й позволяват да отказва да признае хомосексуални бракове и да бракосъчетава представители на един и същи пол.

Шест американски щата вече приеха аналогични закони за разрешаване на хомосексуалните бракове. Пет от тях - Мейн, Кънектикът, Масачузетс, Ню Хемпшър и Върмонт са в североизточната част на страната, а Айова е в централната. Такъв закон обаче бе отменен през ноември в Мейн с референдум. Калифорния, която разреши хомосексуалните бракове миналата година, също им наложи повторна забрана след допитване.