Валенса се връща в политиката
Валенса се връща в политиката / netinfo

Бившият президент на Полша, носител на Нобеловата награда за мир, Лех Валенса се връща в политиката и създава нова партия.

От офиса на бившия президент съобщиха, че работното название на новата партия е “Полша на здравия разум”. “Хората, които някога се бориха за независимостта на Полша, не могат да се съгласят с това, което се случва сега. Не сме се борили за такива типове като братята Качински, като Лепер или Гертих”, заяви Валенса.

Доскоро в управляващата коалиция в Полша участваха представители на три партии - "Право и справедливост" с лидер Ярослав Качински, "Самоотбрана", чийто лидер е Анджей Лепер и "Лига на полските семейства" с председател Роман Гертих. Коалицията се разпадна миналата седмица.

Според Валенса на управляващата партия в Полша й липсва здрав разум. Бившият лидер на легендарната “Солидарност” е убеден, че към неговото движение ще се присъединят много политици и избирателите ще гласуват за него.

Стратезите на “Полша на здравия разум” искат да обединят различни политически сили и да разбият управляващата партия на изборите. Валенса е убеден, че след скандалното излъчване на видеозаписа, в който ръководителят на политическия кабинет на премиера фактически подкупва опозиционния депутат Рената Бегер, избирателите трябва да обърнат гръб на “Право и справедливост”.