Валенса и Квашневски критикуваха братята Качински
Валенса и Квашневски критикуваха братята Качински / netinfo

Двама бивши полски президенти - Лех Валенса и Александър Квашневски - заеха единна позиция на конференция във Варшава, за да разобличат посегателствата срещу демокрацията в Полша след идването на власт на братята Качински, предаде Франс прес.

Валенса и Квашневски участваха в организирана от Варшавския университет конференция, посветена на европейските демократични норми и тяхното прилагане в Полша.

В изказването си Александър Квашневски - бивш комунистически ръководител, станал социалдемократ - твърдо разкритикува политиката на премиера Ярослав Качински и на неговия брат близнак, президента Лех Качински. Той ги упрекна в посегателство срещу правовата държава и изтикване на Полша назад на международната сцена.

"Днес, чрез външната и вътрешната политика, която водим, осъждаме Полша на маргинализация, не се превръщаме в център на европейската интеграция и сътрудничество, а в нещо като груха провинция на Европа", посочи той.

Лех Валенса бе по-оптимистично настроен. Той заяви: "Заслужихме си последните избори и близнаците. Но не се бойте. Ще успеем да излезем от това положение".

На конференцията присъстваха известни личности от опозицията, сред които европейският депутат и бивш министър на външните работи Бронислав Геремек, както и друг бивш полски външен министър, Анджей Олеховски.

След конференцията двамата бивши президенти и други участници във форума подписаха декларация, призоваваща за безусловно спазване на европейските демократични норми в Полша. Миналата седмица братята Качински си навлякоха нови критики заради опитите да дискредитират част от съдиите в Конституционния съд, който се готвеше да обяви за недействителни много от членовете в техния закон за декомунизацията.

Малко преди конференцията премиерът Ярослав Качински изтъкна, че "тезата, че в Полша съществува заплаха за демокрацията, не отговаря на фактите". Тя е "смехотворна", каза премиерът.