Валднер очаква всички арабски страни да се включат в преговорите
Валднер очаква всички арабски страни да се включат в преговорите / снимка: BGNES

Очакваме на масата за преговори всички арабски страни, без изключения, заяви на брифинг еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро Валднер, която участва в неофициалната междуправителствена среща в Португалия.

Валднер подчерта, че подкрепата на Европейския съюз за хората на Западния бряг и в Ивицата Газа ще продължи с конкретна помощ за работата на палестинското министерство на финансите. Тази подкрепа е насочена към конкретните хора там, те да могат да получават своите заплати и пенсии, отбеляза тя.

Еврокомисарят изрази надежда мандатът на мисията на ръководителя на тъй наречената "четворка за Близкия изток" Тони Блеър да бъде удължен.

Има шанс за намиране на ясна политическа перспектива за хората в Палестина, хуманитарната помощ за тях ще бъде запазена, добави Валднер. Тя допълни, че е възможно до края на годината да бъде организирана донорска конференция, която да допълни усилията на ЕС в тази посока.

Очакваната до края на годината среща ЕС - Африка е от особено значение, защото би била първата за последните седем години, коментира Валднер.Тя отбеляза, че е въпрос на дипломатически усилия срещата да се състои и подчерта, че португалското председателство на ЕС прави нужното по тази тема.