/ iStock/Getty Images
Здравните власти в САЩ казаха, че напълно ваксинираните американци няма нужда да носят маски навън, освен ако не са сред голям брой непознати хора, предаде Асошиейтед прес.

САЩ обещават спешна помощ на Индия заради бума на заразени от COVID-19

Центровете за контрол и превенция на болестите (ЦКПБ) оповестиха нови насоки. Досега те съветваха хората да носят маски навън, ако са на разстояние до около 1,8 метра един от друг.

Промяната идва, след като над половината от пълнолетното население на САЩ получи поне една доза ваксина срещу коронавирус, а повече от една трета са напълно ваксинирани.

Според препоръките на здравните власти, не е необходимо хората, независимо дали са напълно ваксинирани или не, да носят маски навън, когато ходят пеш, карат велосипед или тичат сами или с хора от своето домакинство. Те могат да бъдат без маски също на малки събирания на открито с напълно ваксинирани хора.

Над един милиард дози ваксини срещу COVID-19 са поставени по света

Неваксинираните би трябвало да носят маски на събирания на открито, на които има други неваксинирани хора. Те също така би трябвало да продължат да носят маски, когато посещават ресторанти на открито.

ЦКПБ заявиха, че засега не е установена връзка между възпалението на сърцето, известно още като миокардит, и ваксините срещу COVID-19, посочва Ройтерс.

Центърът каза, че поддържа контакт с американското министерство на отбраната за разследването на 14 случая на миокардит при хора, ваксинирани чрез здравните служби на армията.

От началото на пандемията: Над 143,660 милиона случая на коронавирус по света

Израелското здравно министерство заяви в неделя, че проучва малък брой случаи на възпаление на сърцето при хора, получили ваксината на Pfizer, макар че засега не е стигнало до някакви заключения.

Повечето случаи в Израел са били съобщени при хора на възраст до 30 години. Компания Pfizer казва, че не е забелязала по-високо ниво на случаи на миокардит, отколкото нормално би могло да се очаква сред населението като цяло.
БТА