Вацлав Клаус: Свободата е изложена на опасност
Вацлав Клаус: Свободата е изложена на опасност / снимка: БГНЕС

Движението срещу глобалното затопляне се превърна в нова религия или идеология, която заплашва да подкопае свободата, както и световния икономически и социален ред, заяви чешкият президент Вацлав Клаус, цитиран от Ройтерс.

Клаус говори пред репортери при представянето на немския превод на новата си книга, в която изразява скептицизъм към световната кампания за спиране на климатичните промени. Тя е озаглавена "Синята планета в зелени окови: Кое е под заплаха - климата или свободата?".

"Моят отговор на този въпрос е еднозначен", заяви чешкият президент. "Свободата е под заплаха", допълни той.

"Също така застрашени са господстващия социален и икономически ред, съвременната цивилизация, сегашния просперитет на развитите страни и шансовете на развиващите се страни да постигнат подобно ниво на просперитет", отбеляза Клаус.

Според чешкия президент движението срещу климатичните промени не е базирано на науката и теориите, че виновни за глобалното затопляне са хората, не могат да бъдат доказани.

"Това движение се превърна в нова религия или нова идеология и в този смисъл смятам, че основателно може да бъде сравнявано с други идеологии", заяви Клаус.

Попитан дали американския президент Джордж Буш, чието правителство се противопостави на ограничаването на емисиите на парникови газове на започналата в Бали конференция, ще получи копие от книгата му, Клаус отговори, че "той вече си има копие".

Клаус, икономист и президент на Чехия от 1999 до 2003 г., е един от най-отявлените скептици за климатичните промени. На 24 септември той произнесе реч пред Общото събрание на ООН, в която изрази съмнение, че хората са виновни за глобалното затопляне.

Няколко дипломати заявиха, че речта му е подразнила някои малки островни държави и може да е струвала на Прага силно оспорваното място в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва Ройтерс.