Вацлав Клаус ще подпише Лисабонския договор срещу условие
Вацлав Клаус ще подпише Лисабонския договор срещу условие / снимка: Reuters

Чешкият президент Вацлав Клаус обеща да ратифицира Лисабонския договор, ако на срещата на върха в Брюксел, която започва в четвъртък, европейските лидери се съгласят с поставеното от него условие.

Клаус поиска в замяна на подписа си под закона за ратификация на договора Чехия да получи правото да не прилага разпоредби от Хартата за основните права, която е част от Договора. Подобни отстъпки вече получиха Великобритания и Полша, припомня БТА. Клаус е единственият европейски лидер, който все още не е подписал националния закон за ратификация на Договора от Лисабон.

Освен изпълнението на поставеното от него условие Клаус изчаква и решението на чешкия Конституционен съд по жалбата на 17 чешки сенатори за това дали новият европейски договор не противоречи на чешката конституция. Очаква се съдът да се произнесе по жалбата на 3 ноември.

Междувременно стана ясно, че Словакия се отказва от идеята да иска отстъпка от Лисабонския договор, аналогична на онази, за която настоява съседна Чехия. Това съобщи днес премиерът Роберт Фицо, цитиран от АФП. Словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак заяви в понеделник, че страната му ще настоява за аналогична отстъпка от Лисабонския договор. Словакия също е наследница на бивша Чехословакия, аргументира се той.

Премиерът Фицо обаче заяви днес, че такава отстъпка би изложила на риск правата на словашките граждани в социалната област, които са им гарантирани от Хартата за основните права. Той даде да се разбере, че няма да допусне подобно нещо.

Чехия е единствената страна членка на ЕС, която все още не е ратифицирала новия европейски договор. Двете камари на парламента вече одобриха съответния законопроект, но той все още не е подписан от президента, който е отявлен евроскептик.