Вацлав Клаус подкрепи идеята за референдум за ПРО
Вацлав Клаус подкрепи идеята за референдум за ПРО / netinfo

Чешкият президент Вацлав Клаус подкрепи идеята за референдум разполагането на територията на страната на радарна станция от състава на американската система за противоракетна отбрана /ПРО/, съобщи Франс прес.

На среща с жители на град Оломуц в Северна Моравия Клаус заяви, че "за решаването на толкова важен проблем е необходимо и гражданите да кажат мнението си чрез референдум".

В сряда долната камара на чешкия парламент прие на първо четене проектозакон за референдумите, посочва Франс прес. Конституцията на страната в момента не допуска организирането на референдуми. През 2003 година допитването но гласоподавателите за членството на Чехия в ЕС бе извършено по силата на специален закон, приет за конкретния случай.

"Аз в никакъв случай няма да наложа вето на закон, който допуска организирането на референдум за разполагането на американската радарна станция", подчертал Клаус.

Според АФП, около 60 на сто от чехите са против разполагането на радарната станция. Вацлав Клаус по редица поводи вече е изразявал одобрението си за проекта за разполагане на американска радарна станция, посочва АФП.