Вацлав Клаус очаква Сената да блокира ратифицирането на Лисабонския договор
Вацлав Клаус очаква Сената да блокира ратифицирането на Лисабонския договор / cнимка: БГНЕС

Чешкият президент Вацлав Клаус заяви в интервю за вестник "Лидове новини", че се надява Конституционният съд или горната камара на парламента да блокират ратифицирането на Лисабонския договор, предаде Ройтерс. В интервюто евроскептичният президент отказва да посочи дали ще подпише документа след ратифицирането му от парламента. Той обаче приветства решението на полския си колега Лех Качински, който заяви, че няма да подпише закона за ратифициране на Договора от Лисабон, след като той бе отхвърлен от ирландските избиратели на референдум миналия месец.

"Надявам се ратифицирането на Договора от Лисабон в Чехия да бъде предотвратено от Конституционния съд или от Сената", заяви Клаус.

Целта на договора е да модернизира институциите на ЕС след присъединяването на страни от Централна и Източна Европа. Клаус се противопоставя на документа, тъй като той ограничава влиянието на отделните държави при взимането на решения.

Договорът трябва да бъде ратифициран от всички 27 страни членки на Съюза, за да влезе в сила. Няколко държави, начело с Франция, настояват европейските страни да продължат с ратификацията, въпреки ирландското "не". Ратификацията в Чехия обаче не може да продължи докато Конституционният съд не се произнесе за неговото съответствие с чешкото законодателство. Очаква се това да стане през есента.