Вацлав Хавел стана на 70 години
Вацлав Хавел стана на 70 години / netinfo

Стотици чешки и чуждестранни знаменитости, настоящи и бивши политици, както и близки приятели, се събраха снощи в Прага, за да отпразнуват 70-годишнината на бившия президент Вацлав Хавел, предаде Асошиейтед прес.

Хавел, който навършва 70 години днес, заяви в интервю по чешката телевизия, излъчено директно от тържеството, че е изненадан, че е живял толкова дълго в относително добро здраве. Той добави, че би искал да се върне към театъра и да напише още поне една или две пиеси. "Това е дълг към самия мен", каза той.

Сред гостите на тържеството бяха бившият полски президент Александър Квашневски и британският драматург Том Стопард.

Вацлав Хавел беше президент на Чехословакия от края на 1989 г. до 1992 г. и на Чехия от 1993 г. до февруари 2003 г. Той страда от дихателни проблеми, свързани с продължителния му престой в комунистическите затвори. Една трета от десния му бял дроб беше отстранена през декември 1996 г. заради раково образувание.

Вацлав Хавел е автор на множество драматургични произведения като "Аудиенция" и "Вернисаж". Той наскоро издаде книга, озаглавена "Накратко, моля", в която резюмира своите 13 години като президент.