Вацлав Хавел призова за бойкот на туризма в Куба
Вацлав Хавел призова за бойкот на туризма в Куба / netinfo

"Не мога да отида в Куба, за да почивам на плажовете й и да се преструвам, че не виждам нищо, когато десетки политически затворници са зад решетките", заявява Хавел във видео съобщение, излъчено на организирана във Варшава конференция за солидарност с кубинските дисиденти. Хавел разказва за случай, когато самият той като политически затворник бил заведен на преглед при стоматолог с белезници. "Там в чакалнята хората се преструваха, че не ме виждат".

Във видеото Хавел е облечен в затворнически дрехи. Той седи в чакалня на лекарски кабинет, заобиколен от безразлични пациенти, единият от които яде банан. В комунистическа Европа бананът бе рядък плод, внесен от Куба, напомня Франс прес.

"Днес не можем да затваряме очи пред факта, че в Куба се случва нещо лошо. Много лоши неща се случват в тази държава", подчертава Хавел.

Посланието на Хавел бе излъчено на конференция, организирана от носителя на Нобелова награда за мир и бивш президент на Полша Лех Валенса под наслов "От солидарност към демокрацията: може ли Куба да стане независима".