В. „Ню Йорк таймс спечели три награди Пулицър
В. „Ню Йорк таймс спечели три награди Пулицър / снимка: БГНЕС, архив

Влиятелните вестници "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл" са сред лауреатите на престижните американски награди за журналистика Пулицър - най-високото отличие в американската журналистика, обобщава Асошиейтед прес. Наградите се присъждат ежегодно от Колумбийския университет в Ню Йорк, допълва Ройтерс.

В. "Ню Йорк таймс" получи наградата в три категории за разследваща журналистика, за отразяване на международни новини и за фотография. В категорията за разследваща журналистика нюйоркското издание спечели отличието заради проучване на влиянието на лобисти върху държавните прокурори на САЩ. В тази категория изданието споделя наградата с в. "Уолстрийт джърнъл", който я получава заради разследване, хвърлило нова светлина върху плащанията по програмата за здравно осигуряване Медикеър за американци на 65 и над 65 години.

В категорията за отразяване на международни новини и за фотография в. "Ню Йорк таймс" е отличен за репортажите си за епидемията от ебола в Западна Африка.

В. "Лос Анджелис таймс" получи наградата в две категории за анализ относно ефекта на сушата в щата Калифорния и за критиката на телевизионните програми, правена редовно в изданието от журналистката и телевизионен критик Мери Макнамара.

Изданието от Южна Каролина "Пост енд къриър" получи наградата в категорията за служба в интерес на обществото за излагането наяве в серия от репортажи на процента на смъртни случаи, държащи се на домашното насилие.

В. "Вашингтон пост" и репортерката му Каръл Лиънинг получиха награда за разкриването на проблемите със сигурността в редиците на службите Сикрет сървис, охраняващи президента на САЩ.

В. "Сейнт Луис пост-диспач" получи награда за фотография към репортаж за гореща новина за отразяване на бунтовете във Фъргюсън в щата Мисури след като бял полицаи застреля невъоръжен цветнокож.

Сиатълският в. "Сиатъл таймс" пък взе Пулицър за репортаж за гореща новина за отразяването на смъртоносно свлачище, отнело живота на 43 души.

"Блумбърг нюз" спечели първата си награда Пулицър за обяснителен репортаж относно избягване на данъчно облагане, в частност на облагане с корпоративен данък.

Наградата Пулицър носи името на американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър, който е бил издател, редактор и журналист.

В категория, в която победи вестникът от Южна Каролина, се присъжда златен медал, докато в останалите категории се присъжда награда от по 10 000 долара.

Награди Пулицър се връчват и в областта на изкуствата.