В. Монд: Когато държавата е слаба, превес взима законът на силата
В. Монд: Когато държавата е слаба, превес взима законът на силата / снимка: sxc.hu

Вестник "Монд" публикува на сайта си обширна статия на френския специалист по България Франсоа Фризон-Рош, която ще излезе в утрешното печатно издание. Авторът заявява, че след неотдавнашното съкращаване на средства от европейските фондове за България заради измами, сега страната предизвиква такова безпокойство, че някои държави от ЕС споменават възможността да се приложи предпазната клауза в съдебната област, която е предвидена в чл. 38 от договора за присъединяване. Авторът дава като пример делото за убийството на 24-годишният Мартин Борилски в Париж.

 

Въпреки че френската полиция събира доказателства и ги предава на българските си колеги, двамата българи, заподозрени за убийството и успели да напуснат Франция, неотдавна бяха освободени от българския съд, което предизвика недоумението на френския посланик в София, отбелязва авторът.

 

Статията подробно описва положението в България от 1989 г. насам по отношение на корупцията и организираната престъпност със знакови афери като убийствата на Андрей Луканов, Емил Кюлев и Георги Стоев и жестокия побой над Огнян Стефанов. Когато държавата е слаба, превес взима законът на силата и както казва една българска поговорка: "Преклонена главица сабя не я сече", отбелязва авторът. В този контекст българските власти, независимо дали леви или десни, не са в състояние да проявят политическа воля, за каквато настоява ЕС. Ще се правят обещания, ще се приемат по-подходящи закони, които обаче ще се прилагат зле или няма да се прилагат изобщо. Остава една надежда – ЕС, а възможността за него ще са предстоящите в България парламентарни избори, пише Франсоа Фризон-Рош.

 

Ако нищо не се направи, ако Европа не отговори на обществените очаквания, ангажиментите на властите, които са в края на мандата и на края на силите си, може да бъдат приети като измама, завършва статията на френския специалист по България Франсоа Фризон-Рош във вестник "Монд".