/ БТА
Демонстранти от природозащитната организация "Грийнпийс" покриха частния дом на британския министър-председател Риши Сунак с черен плат, за да протестират срещу енергийната политика на неговото правителство, предаде Ройтерс.

Грийнпийс“ публикува пост за акцията в „Туитър“. На публикуваната снимка се виждат четирима протестиращи, които са на покрива на имота и го покриват с ивици черен плат, а други двама държат транспарант с надпис „РИШИ СУНАК – ПЕЧАЛБИ ОТ ПЕТРОЛ ИЛИ НАШЕТО БЪДЕЩЕ?“

Впоследствие четирима от тях бяха задържани, защото се качиха на покрива на къщата, предаде АП, като се позова на полицията.
 
Екоактивисти напръскаха с червена боя парламента в Шотландия (ВИДЕО)

В коментар от канцеларията на Сунак заявиха, че британският премиер Риши Сунак не смята, че трябва да се извинява за енергийната политика.

„Не се извиняваме за това, че предприемаме правилния подход, за да гарантираме енергийната сигурност“, каза източник от „Даунинг стрийт“.

Риши Сунак дом Грийнпис
БТА

Източникът от премиерската канцелария каза, че е правилно Великобритания да използва собствените си ресурси, „така че никога да не разчитаме на агресори като Путин за нашата енергия“.

Инвестираме също и във възобновяеми енергийни източници и подходът ни подкрепя 1000 британски работни места“, посочи още канцеларията на Сунак.
Петя Гергова/БТА