В Юта вече ще екзекутират и чрез разстрел
В Юта вече ще екзекутират и чрез разстрел / снимка: БГНЕС, архив

Юта стана първият американски щат, върнал разстрела за изпълняване на смъртна присъда, в случай че веществата за смъртоносна инжекция липсват, както стана напоследък в няколко щата, съобщи Франс прес.

Вчера губернаторът на Юта Гари Хърбърт подписа съответния законопроект, гласуван по-рано този месец от щатския Сенат. Губернаторът призна, че методът "е страшничък", но подчерта, че той дава на щата резервен вариант, посочва Асошиейтед прес. Според вносителя на законопроекта, републиканеца Пол Рей, разстрелът е по-бърз и хуманен, докато опонентите му го заклеймяват като варварски и вредящ на имиджа на щата. През 2004 г. Юта забрани разстрела на осъдени на смърт. През април американският Върховен съд ще се произнесе върху конституционността на смъртоносните инжекции - най-често използвания, но и но все по-спорен метод за изпълняване на смъртни присъди.

Смъртното наказание е разрешено в 32 американски щата. Към октомври 2014 г. в САЩ е имало 3035 души, очакващи смъртната си присъда. От 1976 г., когато смъртното наказание е върнато в страната, до декември 2014 г. в САЩ са екзекутирани 1394 души, посочва ТАСС.

В последните години САЩ се сблъскват с все по-голям дефицит на вещества за смъртоносни инжекции, до голяма степен поради това, че европейските производители прекратиха доставките им, тъй като са против смъртното наказание.

Източник: БТА