В Югоизточна Европа има дух и желание за мирно съжителство
В Югоизточна Европа има дух и желание за мирно съжителство / cнимка: БГНЕС

Перспективата за членство на Западните Балкани в Европейския съюз е единствената сила, която може да превъзмогне негативното наследство в отношенията между страните от региона. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев пред делегатите на ХХІІІ Конгрес на Социалистическия Интернационал, който се провежда в гръцката столица Атина. В словото си Станишев припомни, че процесът на многостранно сътрудничество на Балканите е започнал през 1996 г. в София и оттогава досега е извървян дълъг път. Той подчерта, че в Югоизточна Европа има нов дух на толерантност и желание за мирно съжителство и сътрудничество, но все още има и много неразрешени въпроси и проблеми, които се нуждаят от сериозен ангажимент от страна на международната общност и особено от Европейския съюз.

В рамките на своето участие в конгреса на Социнтерна министър-председателят се срещна със Сергей Миронов, председател на Съвета на Руската Федерация и председетел на Партия „Справедлива Русия”. Обсъдени са въпроси на двустранните отношения, провеждането на Годината на България в Русия и подкрепата на Миронов за различни културни и икономически форуми, особено на регионално равнище.

Станишев проведе среща с президента на Сърбия и председател на Демократическата партия Борис Тадич, както и с председателя на Социалистическата партия на Сърбия и бъдещ вицепремиер Ивица Дачич. Станишев е подчертал задоволството си от формирането на проевропейска управляваща коалиция в Сърбия и е изразил подкрепата си за по-бързото приближаване на страната към членство в Европейския съюз. Обсъдени са и конкретни въпроси, свързани с ускоряването на работата по изграждането на пътната връзка София-Ниш, както и облекчаване на транзитния трафик. Със
В Югоизточна Европа има дух и желание за мирно съжителство
netinfo
Зоран Миланович, председател на Социалдемократическата партия на Хърватска, Станишев е договорил обмен на информация, добри практики и обучение на хърватски експерти, работещи в сферата на европейската интеграция. Отново е била подчертана готовността на България да окаже възможната подкрепа за бързо присъединяване на Хърватска в Европейския съюз.