В Унгария ще има референдум за публичното здравеопазване
В Унгария ще има референдум за публичното здравеопазване / netinfo

Унгарският парламент реши снощи, по инициатива на главната опозиционна партия Фидес, да свика референдум за реформата в публичното здравеопазване, предаде Франс прес.

Предстои президентът да насрочи с указ дата за референдума, който ще се състои вероятно в края на пролетта или началото на лятото догодина.

Председателят на дясната партия Фидес Виктор Орбан, който бе министър-председател от 1998 до 2002 г., обяви миналата година, че с референдум може да бъде свалено социалистическото правителство, което през 2006 спечели изборите с лъжа, посочва АФП. Премиерът Ференц Дюрчани призна миналата година, че е излъгал за състоянието на икономиката, за да бъде преизбран. Затова според Орбан референдумът ще е равностоен на нови парламентарни избори.

Текстът за референдума бе приет в парламента с огромно мнозинство от гласовете на депутатите, след няколкоседмични разгорещени дебати между политическите партии, Централната избирателна комисия и Конституционния съвет, посочва АФП.

Снощи парламентът одобри с 204 гласа (при 168 гласа против и 1 въздържал се) проекта за частична приватизация на здравноосигурителните фондове.