/ ThinkStock/Getty Images
В Унгария бе задържан заподозрян ислямист, планирал нападение срещу започващото след броени дни Европейско първенство по футбол, предаде Франс прес.

Антитерористичният отдел на унгарската полиция съобщи новината за ареста. Според местни медии заподозреният планирал атаки срещу големи събития. Сред тях бил и националният стадион в столицата Будапеща, който ще приеме срещи от Евро 2020 - първенството на Стария континент, което бе отложено с една година заради пандемията от новия коронавирус.

Задържаният е 21-годишен "най-обикновен млад унгарец", който "се представи за ислямист", каза на пресконференция началникът на антитерористичния отдел на националната полиция Янош Хайду. Той отбеляза, че заподозреният, студент в Университета на Будапеща, е комуникирал на свързани с групировката "Ислямска държава" интернет сайтове с "явна джихадистка пропаганда", на които се обяснявало как да бъдат извършени атаки.

Задържаният "бил поел ангажимент да направи самоделна бомба и да я използва срещу масово събитие, в Будапеща или на друго място в Унгария. . . в близко бъдеще". Той освен това разглеждал възможност да се вреже с кола в множество, каза Хайду.

Заподозреният джихадист бил задържан във вторник в град Кечкемет, на 90 километра южно от Будапеща. Вчера съд постановил той да остане в предварителния арест.

Стадион "Пушкаш Арена", с капацитет за около 68 хиляди зрители, ще приеме четири срещи от Евро 2020, включително мачове с участието на Унгария, Португалия и Франция, отбелязва АФП.
БТА